Borászat
Filozófiánk
Kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk pincészetünket 2010-ben.
Jelenleg birtokaink nagysága 25 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen, és Balatonlellén találhatóak.
A kezdetektől fogva olyan borokat szerettünk volna készíteni, amelyek élményt nyújtanak fogyasztóink számára. Szőlőtermesztésünket a természettudatosság jellemzi, a legfontosabb számunkra, hogy egészséges, érett szőlőszemeket dolgozzunk fel. A borkészítés során a modern kornak megfelelő technológiával dolgozunk. Számunkra a legfontosabb, hogy kirobbanóan zamatos, és illatos borokat zárjunk palackba.
„ Már egészen fiatalon eldöntöttem, hogy borász leszek, mikor nagypapám boros pincéjében magával ragadott a szakma iránti szeretet. Tizenéves korom óta borásznak készülök. Úgy gondoltam, hogyha a hobbym lesz a munkám, akkor a lehető legboldogabb lehetek életem során. Célom a borkészítés során ötvözni az újvilági stílust, és a hagyományos borkészítés elemeit. „
Várszegi Viktor
Dél-Balaton
2010-ben, amikor megfogalmazódott a családban, hogy megalapítjuk saját pincészetünket, hosszas tanakodás után döntöttünk a Dél- Balatoni Borvidék mellett. Egy dologban voltunk biztosak, hogy szeretjük a bort, és a Balatont. Ezért is választottuk, ezt az igen sokrétű borvidéket, itt egyaránt tudunk fehér, vörösborokat, esetleg pezsgőt is készíteni.
A borvidék a Balaton teljes déli partján terül el, a Somogyi-dombság dűlőin. A talajszerkezetet a lösz jellemzi, ami kiváló lehetőséget ad nekünk, az intenzív, gyümölcsös borok elkészítéséhez. 60%-ban fehér szőlőfajták találhatóak a borvidéken, a pincészetnél is ez az arány figyelhető meg. Magyar, és világfajták egyaránt találhatóak a dűlőkben, vörösek közül a Merlot, Kékfrankos, fehérek közül a Chardonnay, Irsai Olivér rejtenek kiemelkedő potenciált.
Területeink
Rádpuszta
Számunkra talán a legkedvesebb területeink találhatóak Rádpusztán,hiszen 2010-ben itt vásároltuk meg első ültevényünket, 1 hektár Merlot . Balatonlelle legnagyobb dűlője, több mint 400 hektár egybefüggő szőlőültetvény, ebből több parcellában kb. 10 hektár területtel rendelkezünk. Nagysága miatt két részre is tudjuk bontani a dűlőt, Belső Rád és Külső Rádra. Belső Rád egy magasabban fekvő, meredekebb terület, míg a Külső Rád lankásabb, napsütöttébb terület.
Talaj | Rád -dűlő lösz alaptalajú magas mész tartalommal |
Termesztett szőlőfajták | Kékfrankos(1ha) Pinot Noir( 1,5) Portugieser (1ha) Merlot (1ha) Cabernet Franc (1,5ha) Csabagyöngye (1,5ha) Irsai Olivér (1,5ha) Sauvignon Blanc (2ha) |
Művelésmód | Alacsony kordon 70 cm-es tőtávval /közép magas kordon 100cm-es tőtával |
Meredekség | Belső Rád :20 % Külső Rád: 10% |
Tőketerhelés | 1 – 2 kg/tőke |
Borai | Rosé,Irsa Olivér, Csabagyöngye gyöngyöző bor, Sauvignon Blanc |
Várszó dűlő
Balatonlelle másik felén található Várszó, ahol kedvenc szőlőfajtáink találhatóak. Nem is véletlen, hogy szinte egytől egyig innen szüreteljük a Wieland sorozatunk borainak az alapanyagait. A kiváló adottságú területen régebben gyümölcsösök termettek, de a 90-es évek elején, az akkor még állami gazdaság a gyümölcsfák helyére szőlőt telepített. Talajszerkezetileg igen sokrétű, és változatos olykor-olykor igen meredek lejtőkkel.
Talaj | Lösz alaptalajú magas mésztartalommal, magasabb részen vörös agyag tartalommal. |
Termesztett szőlőfajták | Chardonnay(4ha) Merlot( 1,5) Cabernet Sauvignon (1ha) Rajnai rizling (2ha) |
Művelésmód | Alacsony kordon 70 cm-es tőtávval |
Meredekség | 10%-25% |
Tőketerhelés | 1 – 2 kg/tőke |
Borai | Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Rizling, Wieland borok |
Farkastanya
Egy egészén kicsi dűlője a borvidéknek, ahol szinte teljes egészében a Sárga muskotály, és némi Cabernet Franc uralkodik. Balatonlelle és Látrány határában,ÉK –i fekvésű, közepesen meredek oldal. Kiváló lehetőséget nyújt akár a késői szüretelésű borok készítéséhez is.
Talaj | Lösz alap talajú magas mész tartalommal. |
Termesztett szőlőfajták | Sárga Muskotály (1ha) |
Művelésmód | Közép magas kordon 90cm-es tötával |
Meredekség | 15% |
Tőketerhelés | 1 – 2 kg/tőke |
Budafok
A pezsgő budafoki borélet korában,a családi birtoknak otthont adó pince keletkezése is Budapest fejlődéséhez köthető. Hiszen, mint sok más környékbeli pincét is, az építőanyag bányászata szülte. Az akkoriban gazdag szőlő, és gyümölcsös területekkel rendelkező városban adott volt, hogy a bányászat során keletkezett pincéket a bor világa vegye uralmául.
A pincerendszer nagysága, és a Duna közelsége miatt hamar az ország borkereskedelmi központjává vált Budafok. Ekkoriban az Éberhardt családi birtokának adott otthont pincészetünk, később az államosítás idejében Hungária pezsgők készültek itt, az állami Hungarovin irányítása alatt. A rendszerváltás ideje óta sajnos üresen álltak a pincék. A 200 éves pincében mindent az eredeti állapotára próbáltunk visszaállítani, ötvözve a mai modern kor elemeivel.
Itt kapott helyet a hordós, és palackos érlelő terünk, illetve itt kezeljük készre, majd itt palackozzuk termékeinket. Természetesen nem utolsó sorban a kóstoló pincénk, ami már egy állandó nyitva tartással rendelkező borbárrá nőtte ki magát, így visszacsempészve a falak közé a pezsgő budafoki boréletet.